Drukuj przepis

Francuskie ślimaczki z szynką


Jakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.



Składniki :
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego gouda
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • kilka listków pietruszki
  • szczypiorek lub natkę z młodej cebuli
  • 1 jajko
  • pieprz
Przygotowanie :
Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam i doprawiam pieprzem. Wykładam i równomiernie rozprowadzam na arkuszu ciasta francuskiego pamiętając aby zostawić 2 "marginesy" na dłuższych bokach. Zwijam w rulon możliwie ciasno a następnie kroję w ok 1,5 cm krążki. Po ułożeniu na blasze z odpowiednimi odstępami smaruję roztrzepanym jajkiem i zapiekam ok 12 minut w 190-200oC.
Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)

Ciasto francuskie ślimaczki z szynką serem śmietaną blog kulinarny mechanik w kuchni

Ciasto francuskie ślimaczki z szynką serem śmietaną blog kulinarny mechanik w kuchni

3 komentarze:

  1. Bardzo pomysłowo. Ciekawa jestem jak smakują. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego ślimaczka to chętnie bym schrupała :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Inspiracji dostałem kiedy na jednej z wizyt w Pszczyńskiej pizzerii zamówiłem pizze Palermo z sosem śmietanowym a nie jakże już oklepanym pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń