W ostatnim czasie w mojej kuchni pojawiła się coraz więcej wypieków a co za tym idzie zapotrzebowanie na cukier waniliowy wzrosło, a że jest różnica w domowym cukrze waniliowym a kupnym wanilinowym przygotowałem sobie zapas na dłużej co i Wam proponuję.
Składniki :
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie :
Cukier wsypujemy do słoika który będziemy mogli szczelnie zamknąć.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i łyżeczką zeskrobujemy nasionka wanilii, dodajemy je do cukru i mieszamy. Grudki nasionek rozcieramy.
Na koniec dodajemy przecięte na pół skórki i zamykamy słoik.
Cukier waniliowy gotowy do użycia już drugiego dnia.
Ja zawsze kupuje z hurtowni cukru, aby właśnie zrobić taki cukier sam w domu.
OdpowiedzUsuń