Składniki:
- 1 ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone )
- kilka plasterków sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu )
- kilka plastrów boczku
- jajko
- przyprawy : pieprz, papryka ostra, oregano
Ciasto wyciągam chwilę wcześniej z lodówki i rozwijam aby nabrało temperatury i fajnie zmiękło.
Jajko z odrobiną soli lub vegety roztrzepuję na jednolitą konsystencję i pędzelkiem smaruję całe ciasto, aż po brzegi. Odrobina przypraw i układam ser ale po brzegi tylko te krótsze, i znowu odrobina przypraw.
Następnie boczek i jak widać na zdjęciach - równie po boczne brzegi, i znów odrobina przypraw.
Całość zwijam, do równego i ścisłego zwijania wykorzystuję papier na którym leży ciasto.
Zwinięte ciasto kroję w ok 2,5 cm krążki i na boku kładę na blachę z pergaminem.
Na koniec po górze smaruję jeszcze jajkiem i do pieca.
Piekarnik mam na 180-190oC i zapiekam ok 20 minut.
Przyprawy tutaj bardziej podkreślają smak boczku a ciasto daje efekt łagodności więc proszę się nie obawiać połączenia pieprzu i ostrej papryki.
Smacznego.