Pomysł na karkówkę w zupie cebulowej z pieczonymi łódkami z ziemniaków dostałem od 11-letniej Marysi, zaciekawił mnie ten przepis bo dowiedziałem się również że niespecjalnie przepada ona za karkówką z wyjątkiem tej wersji. Przepis na blogu więc jest sprawdzony i godny polecenia. A ja już kupiłem drugą zupkę ...
Składniki :
- 3 słuszne kawałki karkówki (po ok 20 dag każdy)
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 op. francuskiej zupy cebulowej 'knor'
- przyprawa do karkówki
- kilka średnich ziemniaków
- oliwa aromatyzowana (np. z chilli)
Przygotowanie :
Kotlety karkówki przyprawiam nieco przyprawą do karkówki 30 minut wcześniej, natępnie je rozbijam tłuczkiem z obu stron i podsmażam na odrobinie oliwy z obu stron po ok 0,5 minuty (aby tylko zamknąć pory). Do śmietany wsypuję zupę w proszku i dokładnie mieszam, wlewam trochę do naczynia żaroodpornego na czym układam ciasno karkówkę i zalewam resztą zupki.
Przykrywam folią aluminiową i zapiekam ok 45 minut w 200oC.
W tym samym czasie obieram ziemniaki krojąc je na "4", skrapiam oliwą aromatyzowaną chilli i zapiekam obok karkówki w tym samym czasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz