Składniki :
- 60 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag margaryny
- mleko
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka kakao
Mieszam ze sobą mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Z wymieszanych składników robię formę krateru do którego wlewam roztopioną margarynę ( margarynę roztapiam powoli i na bardzo małym ogniu ). Z całości zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dolewam po trochu mleka do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dzielę na 3 części, jedną zostawiam naturalną , do drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h.
Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do ciastek i wyciskam.
Piekę przez ok 10-12 minut w 180oC.
Świetne ciasteczka! Szkoda, ze nie mam maszynki, bo chętnie bym upiekła ;)
OdpowiedzUsuńMaszynkę kupiłam na allegro za 4,5zł :)
UsuńBrawo, ja te ciasteczka już początkiem grudnia znowu będę robił - Pani zapewne też :)
UsuńBrawo, ja te ciasteczka już początkiem grudnia znowu będę robił - Pani zapewne też :)
UsuńWidac, ze sa super (jak wsz.p.przepisy), zabieram do swojego skladziku, haha, pozdrawiam I zycze Szczesliwego, zdrowego I b. tworczego kulinarnie Nowego Roku
OdpowiedzUsuńIle tego mleka ?
OdpowiedzUsuńOk pół szklanki. Jednakże "trakcie zagniatania dolewam po trochu mleka do uzyskania jednolitej masy" i dokładnie ta czynność decyduje ile dokładnie. Pozdrawiam.
UsuńTe ciasteczka są bez jajek. Robię co roku ale daję same żółtka.
OdpowiedzUsuń