Drukuj przepis

Złote kuleczki z dorsza w sosie śmietanowym


Prosta i względnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową.


Składniki na kuleczki :
  • ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty )
  • 2 jajka
  • pół cytryny
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia
  • odrobina soli i pieprz
Przygotowanie :
Zaczynam od sprawdzenia czy w filecie nie zostały jeszcze jakieś kostki, z doświadczenia wiem że zawsze jakieś zostają. Kroję go na mniejsze kawałki i szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze bułki tartej tak aby masa była tylko lekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej i smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim oleju, wyznacznikiem jest złocistość panierki.


 Składniki na sos :
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml bulionu
  • pół pęczka koperku
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz
Przygotowanie :
Na rozgrzanym maśle podsmażam mąkę, dodaję bulion i dokładnie mieszam. Po zagotowaniu czyli po chwili dodaję koperek i śmietanę, chwilę gotuję i doprawiam solą i pieprzem.


kuleczki z dorsza sos śmietanowy przystawka przyjęcie mechanik w kuchni przekąski karnawał sylwester

kuleczki z dorsza sos śmietanowy przystawka przyjęcie mechanik w kuchni przekąski karnawał sylwester

kuleczki z dorsza sos śmietanowy przystawka przyjęcie mechanik w kuchni przekąski karnawał sylwester

kuleczki z dorsza sos śmietanowy przystawka przyjęcie mechanik w kuchni przekąski karnawał sylwester

kuleczki z dorsza sos śmietanowy przystawka przyjęcie mechanik w kuchni przekąski karnawał sylwester

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz