Co tu dużo mówić, tych smaków trzeba spróbować a przygotowując je na przyjęcie zachwycicie gości.
Składniki :
- 4 jajka
- 50 gr filetów anchois
- 2 garście roszponki
- łyżka majonezu
- 2 placki tortilli
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obrane i wystudzone rozdrabniamy widelcem dodając 1 łyżkę majonezu. Doprawiamy pieprzem.
Pastą jajeczną smarujemy 2 tortille na którą układamy liście roszponki i anchois w pokazany obok sposób. Ciasno zwijamy tak aby anchois było idealnie w środku roladki.
-------------------------------------------- Mechanik w kuchni -------------------------------------------
Składniki :
- 250 gr sera feta półtłustego
- 150 gr serka kanapkowego
- szczypior
- pół czerwonej papryki
- łyżeczka przyprawy suszone pomidory z chilli
- 2 placki tortilli
Przygotowanie :
Szczypior szatkujemy, paprykę kroimy w kosteczkę i razem z oboma serami i łyżką przyprawy "Suszone pomidory z chilli" mieszamy. Oba placki smarujemy na grubość kawałków papryki czyli na ok 4-5 mm. Zwijamy dosyć ciasno i dokładnie.
-------------------------------------------- Mechanik w kuchni -------------------------------------------
Składniki :
- 1 awokado
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- szynka długo dojrzewająca
- ser pleśniowy typu Lazur
- 2 placki tortilli
Przygotowanie:
Z awokado robimy guacamole (przecinamy awokado w pół wyjmujemy pestkę a resztę wydrążamy łyżką ze skórki i rozdrabniamy widelcem, dodajemy mały starty ząbek czosnku i ok łyżeczki soku z cytryny i mieszamy).
Tortille smarujemy guacamole, układamy na niej pasek sera pleśniowego i w odstępie 2 plastry szynki długo dojrzewającej. Tortillę zwijamy tak aby ser był idealnie w środku.
-------------------------------------------- Mechanik w kuchni -------------------------------------------
Składniki :
- serek twarożkowy bez dodatków
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- pół papryki zielonej
- liście szpinaku
- 2 placki tortilli szpinakowej
Przygotowanie:
Placki tortilli posmarować serkiem ( ok 1 mm grubości ). Na serku ułożyć w rzędach szpinak oraz kolorami wszystkie trzy pokrojone w paski papryki. Całość zawinąć tak aby szpinak był w środku.
-------------------------------------------- Mechanik w kuchni -------------------------------------------
Składniki :
- 100 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach
- liście świeżego szpinaku
- serek kanapkowy
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- 2 placki tortilli pomidorowej
Przygotowanie:
Tortille smarujemy serkiem. Plastry łososia kroimy w ok 1 cm paski i układamy je jeden na drugim po równo na obu tortillach (powiększ zdjęcie powyżej). W odstępie układamy szpinak i następnie pokrojone w paseczki odsączone z nadmiaru oliwy suszone pomidory. Całość zawijamy tak aby łosoś był w środku a liście szpinaku nieco przytrzymujemy palcami aby nie uciekały.
-------------------------------------------- Mechanik w kuchni -------------------------------------------
Składniki :
- 100 gr serka ricotta
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- szynka w dużych plastrach (np. babuni)
- 2 placki tortilli pomidorowej
Przygotowanie:
Serek mieszamy z pesto bazyliowym na jednolitą masę i smarujemy nim obie tortille na grubość ok 2 mm i układamy na niej plastry szynki. Szynkę trzeba przekroić i ułożyć tak aby była rozłożona równomiernie na całym placku ( powiększ zdjęcie powyżej )
Całość zawijamy przytrzymując nieco szynkę aby nie uciekała.
-------------------------------------------- Mechanik w kuchni -------------------------------------------
Rada:
Ja przycinam placki tortilli z dwóch przeciwnych boków co widać na zdjęciach tylko dlatego aby tortilla po zwinięciu w roladkę miała równomierną grubość, to tak dla efektywności podania :)
znam jeszcze inny przepis z serkiemchrnaowym , łososiem i rukola.. a 2 przepis z serkiem czosnkowym, podsmazonym kurczakiem z przyprawa kebab/gyros , suszonymi pomidorami i rukola
OdpowiedzUsuńPyszka
OdpowiedzUsuńWszystkie propozycje"brzmią."
OdpowiedzUsuńDzisiaj je odkryłam.
Wszystkie wykorzystam bo naprawdę są świetne bo jak wyżej wspomniałam "brzmią " a mnie to wystarcza. Napiszę jeszcze wkrótce.
Gdy wszystko wypróbuję.
Ale już teraz wiem, że będzie smacznie i interesująco.