Drukuj przepis

Wiosenna z makaronem ryżowym




Prosta, smaczna i zarazem odmienna wiosenna sałatka. W coraz bardziej popularnym wykonaniu czyli bez majonezu a naprawdę pyszna.

Składniki :



  • 10 dag makaronu ryżowego (woreczek)
  • 10 dag wędliny drobiowej
  • pół puszki fasoli konserwowej
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 korniszony
  • 3 kawałki papryki marynowanej 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, cukier
  • 3 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny


Przygotowanie :
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam.
Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty czosnek, zioła i po szczypcie soli i cukru.
Gotowym sosem polewam sałatkę i dekoruję.

Naprawdę szybka i smaczna sałatka.
Smacznego.