Składniki:
- 25 dkg mąki przennej
- szklanka mleka
- szklanka wody przegotowanej ostudzonej
- 2 jajka
- cukier, sól
- 40dkg sera białego półtłustego
- cukier waniliowy
- jogurt naturalny
Przygotowanie ciasta na naleśniki :
Do wyższego naczynia, u mnie to misa z miksera dodaję wszystkie składniki czyli :
mąkę, mleko, wodę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukry waniliowego i szczypta soli.
Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na kilkanaście minut.
Olej na patelni mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie rozciągam ciasto na patelni
ruchami spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor.
Przygotowanie masy twarogowej:
Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem.
Gotową masę cienko smaruję gotowe naleśniki i zwijam w rulony.
Do tych naleśników polecam jeszcze sos pomarańczowy.