Przepiórki w koszulce z boczku to danie klasyczne a jednocześnie bardzo eleganckie. Koszulka z boczku sprawia że to delikatne mięso zachowuje soczystość oraz otrzymuje niepowtarzalny smak.
Składniki :
- 4 przepiórki
- 16 plasterków wędz. boczku cienko krojonego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła klarowanego
Marynata:
- 200 ml piwa
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki smakowej oliwy np. z zalewy z suszonych pomidorów
Przygotowanie rozpoczynamy od zamarynowania przepiórek.
Przepiórki płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem.
Marynatę tworzymy z połączenia piwa, miodu, octu balsamicznego i oliwy.
Wcześniej przygotowane przepiórki teraz wkładamy do marynaty i odstawiamy na ok 2h do lodówki.
Po 2h przepiórki wyjmujemy z marynaty, owijamy mocno boczkiem i spinamy wykałaczkami.
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 190oC.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i olej i obsmażamy przepiórki z każdej strony aż do uzyskania ładnych rumieńców na koszulce z boczku.
Przekładamy nasze przepiórki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy pod przykryciem 30-35 minut aż mięso będzie miękkie i kolejne 15 minut aż skórka będzie chrupiąca a boczek zarumieniony.
Ps.: Wraz z pieczeniem przepiórek w piekarniku upiekłem przy okazji ziemniaczki i marchew tym samym uzyskałem gotowy pomysł na obiad.
Bardzo ciekawy przepis na mięsko. Ja jednak na razie z niego nie skorzystam bo korzystam z https://goodboxfit.pl/czestochowa/ i mam odpowiednią dietę. Ale jak będzie taki dzień że sama musze coś ugotować to na pewno skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńTakie anie to spełnienie marzeń dla osób, które uwielbiają drób.
OdpowiedzUsuńhttps://www.trinityfinance.com.pl/doradca-kredytowy-gryfice/