Sezon grzybowy w pełni a ja przedstawiam Wam przepis z kurkami, naszymi ulubionymi grzybami.
Składniki :
- 3 plastry schabowego BK
- 20 dag kurek
- 4-5 gałązek pietruszki
- 0,5 średniej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- jajko
- masło klarowane
- sól
- pieprz
- papryka słodka lub ostra
Przygotowanie :
Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyki masła klarowanego i podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.
Gdy tylko cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki.
Kurki podsmażamy ok 3-4 minut co chwilę mieszając pod koniec dodając poszatkowaną natkę pietruszki.
Całość wyciągamy do miseczki bez nadmiaru masła z patelni.
Kotlety rozbijamy dosyć cienko i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Na kotlety dzielimy po równo przygotowane wcześniej kurki i zawijamy w roladki.
Dobrze je ścisnąć na koniec aby pozbyć się nadmiaru powietrza ze środka.
Przygotowane roladki panierujemy tylko w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na maśle klarowanym, dobrze do tego wykorzystać np. rondel.
Bakalie, owoce suszone, orzechy i ziarna strączkowe bakalie i przyprawy z całego świata
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki. Moim zdaniem w każdym daniu smakują znakomicie.
OdpowiedzUsuńhttps://kidsmedic.pl/nasze-uslugi/