Śledzie to nieodzowny element każdego świątecznego stołu a w wersji z suszonymi pomidorami są proste w przygotowaniu i niebywale aromatyczne.
Składniki :
- 1 kg słonych śledzi
- 3-4 cebule
- 150 gr suszonych pomidorów w oleju
- 4 szklanki wody
- 1 (niecała) szklanka octu
- 4 łyżki cukru
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- liście laurowe
- przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
- olej rzepakowy
Przygotowanie :
Śledzie moczymy w wodzie przez 2-3h zmieniając wodę w międzyczasie, ja moczę 3h i mają idealny lekko słony smak.
Przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, ziele, pieprz i liście laurowe zagotowujemy i następnie studzimy. Do wystudzonej zalewy wkładamy pokrojone w paski śledzie i pokrojoną w piórka cebulę. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 12 godzin, 15 godzin to optymalny czas.
Po tym czasie śledzie wraz z dodatkami odcedzamy z zalewy a suszone pomidory kroimy w ok 0,5 cm paseczki.
Układamy najlepiej w słoiku, na każde 2-3 łyżki dajemy kilka kawałków suszonych pomidorów i posypujemy przyprawą.
Na koniec całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki.
PS.: Ogromnym plusem śledzi w tym wydaniu jest ich długi okres do spożycia więc spokojnie możecie przygotować je już teraz na nadchodzące święta a i osobną porcję na Sylwestra.
Przepis do wypróbowania. Dzięki!
OdpowiedzUsuńZawsze robię te śledzie na Wigilię. Znikają jako pierwsze.
OdpowiedzUsuńhttps://www.trinityfinance.com.pl/doradca-kredytowy-swidnica/