Wczoraj wieczorem znowu naszło aby zrobić chociażby sałatkę. Ostatnio kupiłem ryż brązowy bo jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż ryż biały i to była podstawa.
Składniki :
- woreczek ryżu brązowego
- 4-5 kawałki papryki konserwowej
- 3-4 ogórki konserwowe
- pół puszki groszku
- 150 g szynki np. sopockiej
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól, pieprz
Ryż brązowy gotuję w osolonej wodzie, ma on nieusuniętą otoczkę i gotuje się go ok 30 minut. Paprykę, ogórka i szynkę kroję w kosteczkę i z groszkiem dodaję do ostudzonego ryżu. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem z 1 łyżką majonezu. Wyszło naprawdę dobrze i smacznie.
Ryż brązowy - drobne informacje
W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas. Od bardzo dawna brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi. ...
Bardzo smaczna jest Twoja sałatka. Lubię ryż w takim towarzystwie :) Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń