Burrito to naleśnik z mąki pszennej popularnie zwany tortillą wypełniony sycącym i pikantnym farszem.
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli
- 2 średnie cebule
- pół puszki kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml przecieru pomidorowego
- oliwa
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mielone podsmażam na oliwie dość mocno lecz nie na rumiano. Osobno na szklisto podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko łączę razem na 1 patelni dodaję przecier pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje.
Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia się sera.
Podać proponuję z sosem śmietanowym który jeśli będzie trzeba złagodzi pikantność
lub tak ja lubię z kuflem ulubionego piwa (oczywiście bezalkoholowego(: )
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpróbowałam! bardzo dobre... jest na mojej "to do list" na najbliższy czas!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/