Drukuj przepis

Burrito


Burrito to naleśnik z mąki pszennej popularnie zwany tortillą wypełniony sycącym i pikantnym farszem.



Składniki :
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli
  • 2 średnie cebule
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie :
Mielone podsmażam na oliwie dość mocno lecz nie na rumiano. Osobno na szklisto podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko łączę razem na 1 patelni dodaję przecier pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje.
Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia się sera.

Podać proponuję z sosem śmietanowym który jeśli będzie trzeba złagodzi pikantność
lub tak ja lubię z kuflem ulubionego piwa (oczywiście bezalkoholowego(: )

Burrito meksykańskie pikantne na ostro mielone tortilla bloger z Pszczyny mechanik w kuchni

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. próbowałam! bardzo dobre... jest na mojej "to do list" na najbliższy czas!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń