Najbardziej znane, nieudane czekoladowe ciasto na świecie.
Brownie to ewenement wśród ciast czekoladowych bo jak ciasto z zakalcem może robić taką zawrotną karierę. Tak, tak to ciasto udaje się gdy się nie udaje :)
Składniki :
- 200 g gorzkiej czekolady (moja ze skórką pomarańczy)
- 200 g masła
- 220 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 6 jajek
- garść orzechów włoskich
Połamaną czekoladę razem z masłem topię w kąpieli wodnej, mieszając po czym studzę.
Jaja ubijam mikserem na puszysto i ciągle mieszając dodaję zmieszaną mąkę z cukrem.
Do całości po trochu dodaję czekoladę z orzechami ciągle mieszając na wolnych obrotach.
Ciasto wykładam na wyłożoną papierem formę i piekę ok 20 minut w 180oC.
Skórka pomarańczy w czekoladzie dała wspaniały posmak pomarańczy w cieście.
No właśnie furorę robi ciasto które mi nie smakuje nie lubię zakalców ale kto by pomyślał moja koleżanka jest mistrzem zakalców a tak naprawdę jest mistrzem brownie
OdpowiedzUsuńJuż bardziej wolę naszego murzynka niż taką lepioszkę.
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale od zawsze ciasto czekoladowe było moim najlepszym. Odkąd poznałam przepis na brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to tym bardziej ja sama jak i moja cała rodzina z chęcią lubi je jeść.
OdpowiedzUsuń