Drukuj przepis

Brownie


Najbardziej znane, nieudane czekoladowe ciasto na świecie.
Brownie to ewenement wśród ciast czekoladowych bo jak ciasto z zakalcem może robić taką zawrotną karierę. Tak, tak to ciasto udaje się gdy się nie udaje :)


Składniki :
  • 200 g gorzkiej czekolady (moja ze skórką pomarańczy)
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie :
Połamaną czekoladę razem z masłem topię w kąpieli wodnej, mieszając po czym studzę.
Jaja ubijam mikserem na puszysto i ciągle mieszając dodaję zmieszaną mąkę z cukrem.
Do całości po trochu dodaję czekoladę z orzechami ciągle mieszając na wolnych obrotach.
Ciasto wykładam na wyłożoną papierem formę i piekę ok 20 minut w 180oC.

Skórka pomarańczy w czekoladzie dała wspaniały posmak pomarańczy w cieście.

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

2 komentarze:

  1. No właśnie furorę robi ciasto które mi nie smakuje nie lubię zakalców ale kto by pomyślał moja koleżanka jest mistrzem zakalców a tak naprawdę jest mistrzem brownie

    OdpowiedzUsuń
  2. Już bardziej wolę naszego murzynka niż taką lepioszkę.

    OdpowiedzUsuń