Drukuj przepis

Brownie


Najbardziej znane, nieudane czekoladowe ciasto na świecie.
Brownie to ewenement wśród ciast czekoladowych bo jak ciasto z zakalcem może robić taką zawrotną karierę. Tak, tak to ciasto udaje się gdy się nie udaje :)


Składniki :
  • 200 g gorzkiej czekolady (moja ze skórką pomarańczy)
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie :
Połamaną czekoladę razem z masłem topię w kąpieli wodnej, mieszając po czym studzę.
Jaja ubijam mikserem na puszysto i ciągle mieszając dodaję zmieszaną mąkę z cukrem.
Do całości po trochu dodaję czekoladę z orzechami ciągle mieszając na wolnych obrotach.
Ciasto wykładam na wyłożoną papierem formę i piekę ok 20 minut w 180oC.

Skórka pomarańczy w czekoladzie dała wspaniały posmak pomarańczy w cieście.

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

Brownie ciasto czekoladowe chocolate deser nieudane mechanik z pszczyny w kuchni

3 komentarze:

  1. No właśnie furorę robi ciasto które mi nie smakuje nie lubię zakalców ale kto by pomyślał moja koleżanka jest mistrzem zakalców a tak naprawdę jest mistrzem brownie

    OdpowiedzUsuń
  2. Już bardziej wolę naszego murzynka niż taką lepioszkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem dlaczego, ale od zawsze ciasto czekoladowe było moim najlepszym. Odkąd poznałam przepis na brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to tym bardziej ja sama jak i moja cała rodzina z chęcią lubi je jeść.

    OdpowiedzUsuń