Drukuj przepis

Ciastka z maszynki


Ciastka z maszynki to przepyszne ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do ich wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę. 



Składniki :
Ciastka z maszynki wypieki Boże Narodzenie mechanik w kuchni kruche

  • 60 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • mleko
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka kakao
Przygotowanie :
Mieszam ze sobą mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Z wymieszanych składników robię formę krateru do którego wlewam roztopioną margarynę ( margarynę roztapiam powoli i na bardzo małym ogniu ). Z całości zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dolewam po trochu mleka do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dzielę na 3 części, jedną zostawiam naturalną , do drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h.
Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do ciastek i wyciskam.
Piekę przez ok 10-12 minut w 180oC.

Ciastka z maszynki wypieki Boże Narodzenie mechanik w kuchni kruche

Ciastka z maszynki wypieki Boże Narodzenie mechanik w kuchni kruche

Ciastka z maszynki wypieki Boże Narodzenie mechanik w kuchni kruche

Ciastka z maszynki wypieki Boże Narodzenie mechanik w kuchni kruche

Ciastka z maszynki wypieki Ciastka z maszynki wypieki Boże Narodzenie mechanik w kuchni kruchemechanik w kuchni kruche

Ciastka z maszynki wypieki Boże Narodzenie mechanik w kuchni kruche

Ciastka z maszynki wypieki Boże Narodzenie mechanik w kuchni kruche

7 komentarzy:

  1. Świetne ciasteczka! Szkoda, ze nie mam maszynki, bo chętnie bym upiekła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maszynkę kupiłam na allegro za 4,5zł :)

      Usuń
    2. Brawo, ja te ciasteczka już początkiem grudnia znowu będę robił - Pani zapewne też :)

      Usuń
    3. Brawo, ja te ciasteczka już początkiem grudnia znowu będę robił - Pani zapewne też :)

      Usuń
  2. Widac, ze sa super (jak wsz.p.przepisy), zabieram do swojego skladziku, haha, pozdrawiam I zycze Szczesliwego, zdrowego I b. tworczego kulinarnie Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ok pół szklanki. Jednakże "trakcie zagniatania dolewam po trochu mleka do uzyskania jednolitej masy" i dokładnie ta czynność decyduje ile dokładnie. Pozdrawiam.

      Usuń