Wydawać by się mogło że ciasteczka francuskie muszą być na cieście francuskim, otóż nie. Wygrzebałem w zbiorach przepisów mojej mamy przepis na te ciasteczka który był napisany około 35 lat temu.
Składniki :
- 0,5 kg mąki
- 0,5 kg twarogu chudego
- 0,5 kg margaryny
- 5 żółtek
- ok 1 kg marmolady
Mąkę, twaróg (chudy), miękką margarynę i żółtka mieszam razem wyrabiając ciasto. Gotową kulę dzielę na pół i w dwóch woreczkach daję do lodówki na 3h (moje było 4h). Po wyciągnięciu wałkuję go na grubość ok 2mm, kółkiem do pizzy wycinam kwadraty ok 4x4 cm, nakładam marmoladę, zawijam dwa rogi i piekę ok 15 minut w temp. 170oC.
łał! Baaardzo apetyczne ciasteczka! Wpraszam się kilka ;)
OdpowiedzUsuńSuper.Upiekę,bo takie apetyczne i proste w wykonaniu,
OdpowiedzUsuń