Składniki na kuleczki :
- ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty )
- 2 jajka
- pół cytryny
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
- odrobina soli i pieprz
Zaczynam od sprawdzenia czy w filecie nie zostały jeszcze jakieś kostki, z doświadczenia wiem że zawsze jakieś zostają. Kroję go na mniejsze kawałki i szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze bułki tartej tak aby masa była tylko lekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej i smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim oleju, wyznacznikiem jest złocistość panierki.
Składniki na sos :
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 50 ml bulionu
- pół pęczka koperku
- łyżka mąki
- sól i pieprz
Na rozgrzanym maśle podsmażam mąkę, dodaję bulion i dokładnie mieszam. Po zagotowaniu czyli po chwili dodaję koperek i śmietanę, chwilę gotuję i doprawiam solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz