Drukuj przepis

Brukselka gotowana w mleku


Brukselka, ciągle mało popularna w naszym kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze, mrożenie, ... czy mój ulubiony gotowanie w mleku co jednocześnie przypomina mi jeden ze smaków dzieciństwa.



Składniki :
  • 0,5 kg brukselki (niedużej)
  • 1 szklanka mleka
  • ok 1 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • ok 4-5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie :
Brukselkę oczyszczam obierając z zewnętrznych listków i lekko nacinam na krzyż trzonu kapustki.
Zagotowuję mleko z wodą, solą i cukrem po czym wrzucam do niej brukselkę i zależnie od jej wielkości gotuję 7-10 minut. (brukselka musi być cała zanurzona więc jeśli trzeba dolewam wody)
Po ugotowaniu cedzę i przelewam lekko zimną wodą.
Masło roztapiam i dodaję bułkę tartą  i mieszam aż będzie się porządnie  smażyć.
Podaję zawsze jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego.

Brukselka gotowana w mleku smak dzieciństwa mechanik w kuchni przystawka do obiadu

1 komentarz:

  1. Ja akurat bardzo brukselkę lubię, ale w mleku jej jeszcze nie gotowałam, na pewno sprawdzę i porównam ten sposób.

    OdpowiedzUsuń