Brukselka, ciągle mało popularna w naszym kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze, mrożenie, ... czy mój ulubiony gotowanie w mleku co jednocześnie przypomina mi jeden ze smaków dzieciństwa.
Składniki :
- 0,5 kg brukselki (niedużej)
- 1 szklanka mleka
- ok 1 szklanki wody
- łyżka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 100 g masła
- ok 4-5 łyżek bułki tartej
Brukselkę oczyszczam obierając z zewnętrznych listków i lekko nacinam na krzyż trzonu kapustki.
Zagotowuję mleko z wodą, solą i cukrem po czym wrzucam do niej brukselkę i zależnie od jej wielkości gotuję 7-10 minut. (brukselka musi być cała zanurzona więc jeśli trzeba dolewam wody)
Po ugotowaniu cedzę i przelewam lekko zimną wodą.
Masło roztapiam i dodaję bułkę tartą i mieszam aż będzie się porządnie smażyć.
Podaję zawsze jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego.
Ja akurat bardzo brukselkę lubię, ale w mleku jej jeszcze nie gotowałam, na pewno sprawdzę i porównam ten sposób.
OdpowiedzUsuń