No i znowu mnie poniosło, zrobiłem dziś na obiad gołąbki które przypominają klasyczne gołąbki tylko w smaku, no i ten sos ... zainteresowani ... zapraszam więc po przepis :)
Składniki :
- ok 40 dag białej kapusty
- 45 dag mięsa mielonego
- woreczek ryżu
- 4 jajka
- 2 średnie cebule
- bułka tarta
- 1,5 litra bulionu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- 2-3 łyżki mąki
- chilli, sól, pieprz
- masło klarowane lub oliwa
Kapustę drobniutko szatkuję, solę i odstawiam na ok 30 minut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję do misy z mięsem, dodaję również ryż, cebulkę i jajka, wszystko mieszam dosypując bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się formować. Doprawiam chilli, odrobiną soli (bo kapusta już była posolona) i pieprzem. Formuję kotleciki na kształt klasycznych gołąbków.
Masło klarowane rozgrzewam na patelni i podsmażam wszystkie kotleciki z obu stron na złocisto.
Bulion zagotowuję, dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam i wkładam do niego wszystkie podsmażone gołąbki i duszę na małym ogniu przez ok 35-40 minut.
W szklance przygotowuję wodę z mąką, wyciągam gołąbki i wlewam do powstałego wywaru ciągle mieszając otrzymując przepyszny sos którego jeszcze nieco zabieliłem śmietaną.
Pyszności :)
Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuń