Dziś "Dzień Dziecka" w mojej kuchni czyli nic zdrowego, bo jak długo można jeść zdrowo ? Stripsy niczym z KFC z domowymi frytkami i sosem czosnkowym - nie pytajcie ile to ma kalorii bo zapewne z 50 milionów :) ale tego smaku nie da się porównać z niczym innym :)
Składniki (4-5 osób) :
- 1 kg filetu z kurczaka (lub samych polędwiczek z czym raczej będzie problem)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 150-200 ml mleka
- papryka ostra
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- chilli
- curry
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Filet oczyszczam z błonek i kroję w ok 1 cm paski, jeśli końcówki wyjdą grubsze można nieco rozbić tłuczkiem. Marynuję przez min 30 minut w marynacie z :
4 łyżek oliwy z oliwek
1 czubatej łyżeczki chilli (pieprz cayenne)
2 łyżeczek papryki słodkiej
1 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczki curry
odrobinie soli i pieprzu
W między czasie zaczynam podgrzewać oliwę i przygotowuję ciasto z :
150 gr mąki pszennej
2 jajek
1 czubatej łyżeczki chilli
150-200 ml mleka
odrobinie soli do smaku
Wszystkie te składniki mieszam wlewając mleka po trochu i tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
W osobnym pojemniku przygotowuję mąkę do panierowania.
Gdy oliwa już dobrze rozgrzana to biorę po kawałku kurczaka, zanurzam w cieście, obtaczam w mące i ostrożnie wrzucam do garnka z oliwą. Smażę na złoty kolor z obu stron.
Przepisu na domowe frytki chyba nie muszę podawać natomiast odsyłam po przepis na nasz ulubiony i jedyny w swoim rodzaju sos czosnkowy.
Ps. :
Do smażenia stripsów nie polecam frytkownicy ponieważ ciasto może przywrzeć do koszyczka i pojawi się problem z wyciągnięciem, najlepszy jest garnek i głęboki olej.
Dla młodego marynata była z dużo łagodniejszego pieprzu cytrynowego.
Wygląda przepysznie i zapewne też tak smakuje! :-)
OdpowiedzUsuńGodzinę później można nas było spotkać na rowerach w Pszczyńskim parku :) - ale to jest naprawdę smaczne :)
Usuń