Wątróbka drobiowa z cebulką, jedno z moich ulubionych dań ale typu "raz na jakiś czas" :) Przepis "wyniosłem" z domu i do dziś w żaden sposób niemodyfikowany bo jest po prostu idealny.
Składniki :
- 0,4-0,5 kg wątróbki drobiowej
- 2-3 cebule
- mały pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżki smalcu do smażenia
- odrobina soli i pieprzu do smaku
- pół szklanki wody
Wątróbkę oczyszczam ze zbędnych błonek i żyłek i kroję na mniejsze kawałki typu "na jeden kęs".
Cebulę kroję w talarki bądź pół-talarki a pietruszkę szatkuję ale nie za drobno. Rozgrzewam patelnię ze smalcem przekładam na nią wątróbkę i obsmażam z każdej strony ciągle mieszając.
Gdy jest już obsmażona dolewam trochę wody (do połowy grubości wątróbki) przykrywam i duszę kilka minut co jakiś czas ją przewracając. W ok połowie czasu duszenia dodaję pietruszkę która daje ładny i delikatny posmak. Gdy woda jeszcze nie odparowała ściskam nieco wątróbkę na patelni i z boku dodaję cebulkę do podduszenia i zeszklenia.
Gotową wątróbkę drobiową z cebulką solę i pieprzę tylko do smaku dopiero na talerzu a podaję ją zawsze z ziemniaczkami polanymi 1 łyżką tłuszczu ze smażenia.
Rada :
Wątróbki nie wolno solić przed smażeniem bo będzie twarda jak kamień !!! Solimy pod koniec smażenia lub tak jak ja dopiero na talerzu.
Smacznego :)
U mnie zaraz grill, ale taką wątróbką bym nie pogardziła ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńJa jestem cichą fanką wątróbki :) Niedawno jadłam wspaniałą panierowaną kaczą wątróbkę, ale to było za granicą i pozostało mi tylko wspomnienie ;) Wątróbka na Twoim talerzu wygląda apetycznie, a to nie takie proste z tym "materiałem" :)
OdpowiedzUsuń