Rolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie.
Składniki :
- opakowanie ciasta francuskiego (xxl)
- 35 dag filetu z kurczaka (połówka dużej piersi)
- ok 30 dag brokułu
- mała puszka kukurydzy
- 10 dag startego sera żółtego
- przyprawa do kurczaka (pikantna)
- oliwa
- 1 jajko
- sezam
- opcjonalnie oregano
Przygotowanie :
Ciasto wyciągam z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej, brokuł kroję na różyczki i gotuję al dente zatrzymując smak i kolor przelewając go zimną wodą zaraz po cedzeniu. Filet kroję w 1 cm kosteczkę i marynuję ok 30 minut w przyprawie do kurczaka i 2-3 łyżkach oliwy po czym obsmażam dość szybko na patelni.
A teraz sposób 1:
Rozwijam ciasto i rozsypuję na nim kurczaka zostawiając marginesy, na kurczaku układam cienko pocięte różyczki brokułu, z kolei na brokule sypię kukurydzę i starty ser i przyprawiam odrobiną oregano. Pozostawione "marginesy" smaruję rozbełtanym jajkiem i całość zręcznie zwijam w roladę od razu sklejając boki. Roladę zwijam na ciasno i tak aby łączenie było u dołu.
Sposób 2 :
Rozwijam ciasto, wyznaczam na 3 podłużne równe części i na środkowej części względnie grubo układam kosteczki kurczaka, na nim brokuł i kukurydzę. Całość obsypuję serem i odrobiną oregano. Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną dobrze sklejając końcówki.
Całą roladę smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję wedle uznania sezamem.
Zapiekam ok 20 minut w 200 oC.
Pychotka :D
Sposób 1 :
Wideoprzepis :
Sposób 2 :
aż zgłodniałam :) wygląda smakowicie :):)
OdpowiedzUsuń