Drukuj przepis

Sałatka węgierska z ryżem


Sałatka węgierska - jedna z prostszych sałatek, smaczna i w dodatku bez majonezu. Idealnie nada się na przyjęcie jak i na drugie śniadanie do pracy.



Składniki :

  • 150 gr ryżu długoziarnistego
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 papryka
  • 100 gr salami
  • oliwa aromatyzowana
  • 1 litr bulionu
  • papryka słodka
Przygotowanie :
Ryż gotuję w bulionie do momentu kiedy będzie sypki i kruchy. Paprykę kroję w kosteczkę i parzę wrzątkiem aby była jędrna ale straciła chrupkość.Kukurydzę odsączam z zalewy a salami kroję w 1cm paski. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą doprawiając słodką papryką i oliwą aromatyzowaną papryką, pomidorem i bazylią. 
Przed podaniem najlepiej wychłodzić ją w lodówce.

Ps.:
Sałatka równie ładnie będzie wyglądać jeśli dacie po połowie papryki czerwonej i zielonej.

Sałatka węgierska składniki na przyjęcie sałatka do obiadu mechanik w kuchni prekąska

Sałatka węgierska przepis na sałatkę z ryżem salami facet w kuchni mechanik Pszczyna gotuje kulinarne podróże kuchnia azjatycka drugie 2 śniadanie do pracy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz