Ta sałatka śledziowa to jedna z tych sałatek które szybko znikają ze stołu. Smaki które wzajemnie się przenikają tworzą coś co zaciekawi każdego gościa na przyjęciu.
Składniki :
- 5 płatów śledziowych a'la matias
- 2 ogórki kiszone
- 1 duże jabłko (z tych kwaskowatych)
- 2 średnie cebule
- 2 jajka - ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- pieprz
Przygotowanie:
Matiasy moczę ok 30 minut w wodzie, odsączam i kroję w paski takie ok 2x1 cm. Cebulę kroję w kosteczkę i parzę wrzątkiem na sitku (aby straciły chrupkość a zatrzymały jędrność). Ogórki, jajka i jabłko również kroję w kosteczkę. Wszystkie te składniki mieszam doprawiając tylko pieprzem i dodając majonez.
Przed podaniem najlepiej ją schłodzić.
wsz.skladniki mam!, tylko zabrac sie za wykonanie , uwielbiam takie salatki,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, niech Pani później prześle zdjęcie (np. na moim FB) i powie jak smakowało :) Pozdrawiam
Usuń