Wytrawny sos z granatu, prosty w wykonaniu a dodaje niebanalnego smaku tak wybornym mięsiwom jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować pysznego sosu z granatu.
Składniki na wytrawny sos z granatu :
100 ml wytrawnego czerwonego wina
2 owoce granatu
pół niedużej cebulki
100 ml bulionu z kurczaka
2 łyżeczki miodu
pieprz
woda
mąka ziemniaczana
Przygotowanie sosu :
Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.
Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję.
Z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.
Bardzo lubię granaty, a nigdy nie wpadłam na zrobienie z nich sosu - musze sprobowac coś takiego zrobić :)
OdpowiedzUsuńProszę pamiętać o winie, procenty "uciekną" ale ten wytrawny smak ... można użyć białego wina wytrawnego - kolor sosu jest wtedy bardziej różowy.
OdpowiedzUsuń