Zupa cebulowa to potrawa kuchni francuskiej a wydawać by się mogło że to nasza rodzima. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu a zupa w smaku słodka i delikatna.
Składniki (na 5-6osób) :
- 1 kg cebuli
- 50g masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100-150g sera żółtego
- kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki)
- opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina
- sól, pieprz
Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa cebulowa z grzankami"
Przygotowanie :
Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie). Do wyższego garnka daję masło i wrzucam cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją bulionem i dodaję starty na tarce czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję aż cebula będzie miękka.
W między czasie przygotowuję pieczywo w piekarniku.
Gdy zupa jest już gotowa włączam piekarnik lecz tylko górne grzanie a jednocześnie jest to moment na dodanie alkoholu ( z którego ja zrezygnowałem ). Zupę nalewam do miseczek, kładę na niej delikatnie tosty i posypuję startym żółtym serem po czym wkładam do piekarnika aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
Krem zupa cebulowa z grzankami dla mojego 3 letniego syna
U mnie dziś na obiad będzie norweska zupa cebulowa z musztardą. Twoja bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuń