Frykas drobiowy czyli filet z kurczaka w delikatnym, aksamitnym, kremowym sosie śmietanowym.
Składniki :
- podwójna pierś z kurczaka
- średnia cebula
- ok 10 średnich pieczarek
- 200 ml śmietany 30%
- olej
- łyżka mąki
- kostka rosołowa drobiowa lub bulion ( 300 ml )
- przyprawa drobiowa
- nać pietruszki
Filet z kurczaka oczyszczam i kroję w kawałki ok 3x3cm mieszam z niedużą ilością przyprawy do kurczaka i oliwy, mieszam i zostawiam na chwilę. Pieczarki oczyszczam i kroję na pół bądź większe na 4, cebula kończy w piórkach. Wszystkie te składniki wkładam do głębszej patelni z rozgrzaną oliwą i smażę co chwilę mieszając. Kiedy mięso jest już podsmażone dodaję 300 ml bulionu i duszę ok 5-8 minut po czym dodaję śmietanę wymieszaną wcześniej z łyżką mąki. Regularnie mieszając dodaję jeszcze zszatkowaną nać pietruszki i po chwili sos jest gotowy.
Podałem z kaszą kus-kus i surówką z białej kapusty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz