Drukuj przepis

Yako tako czyli śledź po japońsku


Śledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie.



Składniki (proporcje) :
  • 3 filety śledziowe ala matias
  • pół średniej cebuli
  • 1 średnie słodkie jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 duże jajko
  • koperek
  • kapary
  • pieprz
Przygotowanie :
Śledzia płuczę z zalewy solnej i zostawiam jeszcze na chwilę w wodzie, jajko gotuję na twardo. Cebulę drobno szatkuję, jabłko oczyszczam z gniazda nasiennego i również drobno kroję, mieszam razem z łyżką majonezu doprawiając odrobiną pieprzu.
Wymoczone matiasy kroję w kawałki takie ok 3cm i układam na nich kolejno ok łyżeczki sałatki cebulowo-jabłkowej, pół plasterka jajka, koperek i kapara.

Yako tako czyli śledź po japońsku mechanik w kuchni

Yako tako czyli śledź po japońsku mechanik w kuchni

Yako tako czyli śledź po japońsku mechanik w kuchni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz