Drukuj przepis

Dorsz z purée marchewkowo - ziemniaczanym


Najgorszą rzeczą jaką możemy zrobić rybie i sobie to obtoczyć w panierce i usmażyć, możemy zapomnieć o zdrowych rybich kwasach tłuszczowych stłumionymi  masą niezdrowego tłuszczu ze smażenia jak również o smaku ryby zastąpionym panierką. Najwyższy już czas aby o tym pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam.



Składniki :
Ryba :
  • 1 duży filet z dorsza bałtyckiego
  • sok z cytryny
  • pieprz i zioła prowansalskie
Purée :
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 większa machew
  • pół kostki rosołowej
Kiełki :
  • Kiełki na patelnię
  • olej rzepakowy
Przygotowanie :
Dorsza kroję w ok 5cm kawałki, przekładam do misy, dobrze skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na ok 15 minut. W między czasie zagotowuję wodę w garnku razem z ziarnami pieprzu i ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek na parze i paruję dorsza 10-15 minut zależnie od wielkości.

Marchew i ziemniaki obieram i kroję w nieduże kawałki i zagotowuję z kawałkiem kostki rosołowej. Kiedy już zmiękną cedzę je i od razu blenderem przecieram w purée.

Kiełki na patelnię zgodnie z opisem podpiekłem ok 5 minut na oleju rzepakowym.

Smacznego :)


Dorsz na parze purée marchewkowo ziemniaczne kiełki z patelni mechanik w kuchni

Dorsz na parze purée marchewkowo ziemniaczne kiełki z patelni mechanik w kuchni

Dorsz na parze purée marchewkowo ziemniaczne kiełki z patelni mechanik w kuchni

Dorsz na parze purée marchewkowo ziemniaczne kiełki z patelni mechanik w kuchni

Dorsz na parze purée marchewkowo ziemniaczne kiełki z patelni mechanik w kuchni

Dorsz na parze purée marchewkowo ziemniaczne kiełki z patelni mechanik w kuchni

Dorsz na parze purée marchewkowo ziemniaczne kiełki z patelni mechanik w kuchni

2 komentarze:

  1. Ostatnio robiłam podobnie dorsza na parze. Przyprawionego miałam tak samo, ale wodę miałam tylko osoloną, bez warzyw. Muszę koniecznie spróbować z warzywami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ejszetko - warzywa czyli marchew i ziemniaki to na puree a do wody na parowanie dorsza była tylko z dodatkiem pieprzu i ziół prowansalskich (taka forma wywaru). pozdrawiam
    Ps.: Regularnie podziwiam Twoją pasję kulinarną :)

    OdpowiedzUsuń