Paella, hiszpańska potrawa z typu dań jednogarnkowych. Syta, treściwa a przenikające się smaki idealnie ze sobą współgrają no i prosta w przygotowaniu.
Składniki :
- 300 gr ryżu do paelli ew. carnarolli lub arborio (są to ryże do risotto)
- 1 litr bulionu drobiowego
- 40 dag filetu z kurczaka
- 100 gr kiełbasy (najlepiej chorizo)
- kilkanaście nitek szafranu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- mała puszka kukurydzy
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
- pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- pół łyżeczki mielonej papryki ostrej
- oliwa
- natka pietruszki
Przygotowanie :
Kiełbasę kroję w ćwierć-talarki o grubości ok 0,5 cm.
Kurczaka po oczyszczeniu w ok 1,5 cm kosteczkę podobnie paprykę.
Czosnek ścieram na tarce a pomidora parzę, ściągam skórkę i kroję w kostkę lecz bez miąższu.
Bulion zagotowuję razem z szafranem.
Na patelni głębokiej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, dodaję kiełbaskę i podsmażam aż wytopi się nadmiar tłuszczu, dodaję kawałki kurczaka i mieszając obsmażam z każdej strony w między czasie dodając starty czosnek.
Gdy filet jest już ładnie obsmażony dodaję kukurydzę, paprykę i pomidora, mieszam chwilkę i dodaję przyprawy (kurkumę i obie papryki) oraz łyżkę koncentratu. Wszystko ciągle smażąc mieszam i po chwili wsypuję ryż. Mieszam dokładnie wszystko na patelni przez 2-3 minuty i wlewam przecedzony bulion (bez nitek szafranu).
Całość gotuję ok 10-12 minut mieszając tylko co jakiś czas następnie zmniejszam ogień do minimum i duszę / prażę paellę jeszcze przez kilka minut.
Gotową paellę stawiam razem z całą patelnią na stół, skrapiam aromatyzowaną oliwą i posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz