Cynamon, pieczone jabłka, to zapachy które w mig rozejdą się po domu. Cynamonowo jabłkowe ciasteczka to ciasteczka do których wrócę na zbliżające się święta a dziś będziemy się nimi delektować razem z ulubioną kawą.
Składniki na ok 40 szt :
na ciasto :
- 200 g miękkiego masłą
- 500 g mąki
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu waniliowego
- ok 100 ml mleka
- 60-70dag jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie :
Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko tak aby ciasto było elastyczne lecz nie klejące. Owinięte folią schładzam je przez ok godzinę w lodówce.
W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość.
Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty nożykiem // kółkiem do pizzy. Na każdym trójkącie robię po 4-6 nacięć, układam nadzienie i zawijam lekko naciągając ciasto.
Zapiekam w 170 oC przez ok 15 minut. Posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)
świetne! ta wersja trójkątna jest super! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMuszą pysznie smakować! Ich kształty robią świetne wrażenie :)
OdpowiedzUsuńchyba wszystkich zachwyca design ciasteczek-tych pierwszych oczywiscie ^^
OdpowiedzUsuńAle genialne!!!! :) Pyszne muszą być! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńŁał, niesamowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami muszą być pyszne, następnym razem też zrobię z takim nadzieniem :)
OdpowiedzUsuń