Składniki na polędwiczkę w marynacie :
- 1 polędwica wieprzowa
- 5-6 łyżek oliwy
- 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu)
- 2 łyżki musztardy stołowej
- łyżeczka Magi
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę w lodówce ok 2h.
Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam.
Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.
Składniki na wytrawny sos z granatu :
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 owoce granatu
- pół niedużej cebulki
- 100 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżeczki miodu
- pieprz
- woda
- mąka ziemniaczana
Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.
Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję.
Z z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz