Drukuj przepis

Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu


Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce.



Składniki na polędwiczkę w marynacie :
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu)
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • łyżeczka Magi
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • pieprz
Przygotowanie :
Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę w lodówce ok 2h.
Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam.
Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.


Składniki na wytrawny sos z granatu :
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 owoce granatu
  • pół niedużej cebulki
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki miodu
  • pieprz
  • woda
  • mąka ziemniaczana 
Przygotowanie sosu :
Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.
Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję.
Z z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.


Kupując owoce granatu wybierajcie owoce ciężkie i jednolitej barwy, a o świeżości świadczy lśniąca i gładka skórka.



Polędwica wieprzowa wytrawny sos z granatu mechanik w kuchni

Polędwica wieprzowa wytrawny sos z granatu mechanik w kuchni

Polędwica wieprzowa wytrawny sos z granatu mechanik w kuchni

Polędwica wieprzowa wytrawny sos z granatu mechanik w kuchni

Polędwica wieprzowa wytrawny sos z granatu mechanik w kuchni

Polędwica wieprzowa wytrawny sos z granatu mechanik w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz