Faszerowane jajka to obowiązkowe danie na Wielkanocnym stole. Podając je w przeróżnych kompozycjach smakowych możemy być pewni że nigdy nam się nie znudzą. Faszerowane jajka to również świetna przekąska na domowe przyjęcia.
Gotowanie jaj
Jajka najlepiej gotować tylko w 1 warstwie w garnku w osolonej wodzie.
Wybierając świeże jajka to żółtko w ugotowanym jajku będzie ładnie po środku.
Jajka do przepisów poniżej gotujemy ok 8 minut licząc czas od początku wrzenia.
Po ugotowaniu wylewamy wrzątek, obtłukujemy jaja ruszając garnkiem aby skorupki popękały i zalewamy zimną wodą. Po chwili wymieniamy wodę na ponownie zimną i obieramy jajka ze skorupek.
Jajka przecinamy wpół po długości, wyjmujemy żółtka i przygotowujemy farsz ...
1. Faszerowane jaja z tuńczykiem
- 7 jaj
- 1 konserwa tuńczyka rozdrobnionego (200 gr w wodnej zalewie)
- 1 łyżeczka musztardy d'jon
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli dymki
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odciskamy z wody i przekładamy do misy. Do osobnej miseczki ubieramy ok 2 łyżek tuńczyka które mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem. Pozostały tuńczyk mieszamy z żółtkami oraz pozostałymi składnikami i mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku.
Połówki jajek faszerujemy z użyciem łyżeczki dokładając na górę tuńczyka zmieszanego ze szczypiorkiem.
------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------
2. Faszerowane jajka z awokado
Składniki :
- 7 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 4 -5 kawałki suszonych pomidorów w zalewie
- natka cebuli szalotki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przecinamy w pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ do misy, skrapiamy sokiem z cytryny i widelcem rozgniatamy na jednolitą masę.
Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy w kostkę i dodajemy do misy.
Natkę cebuli drobno kroimy a żółtka jajek rozdrabniamy w palcach. Całość mieszamy lecz tak by awokado połączyło farsz jednak pozostały grudki żółtka.
Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki.
------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------
3. Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach
Składniki :
- 6 jaj
- 1 płat śledzia słonego matias (ok 80gr)
- 1 nieduży burak czerwony
- 2 łyżki majonezu
- natka cebuli
- pieprz
Przygotowanie:
Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy w zimnej wodzie co ułatwi zdjęcie skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Śledzia moczymy w wodzie zmniejszając jego słoność (każdy to robi wedle swoich smaków) osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do misy.
Dodajemy poszatkowaną natkę cebuli i majonez. Całość mieszamy dodając starte buraczki do uzyskania odpowiedniego koloru. Doprawiamy pieprzem.
Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem.
------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------
4. Faszerowane jajka z łososiem wędzonym
Składniki :
- 8 jajek
- 100 gr łososia wędzonego w plastrach
- 2 łyżki majonezu
- kapary
- pieprz
Przygotowanie:
70 gr plastrów łososia kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do misy, dodajemy żółtka oraz majonez i mieszamy rozcierając żółtka. Doprawiamy pieprzem.
Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki.
Pozostałe 30 gr łososia kroimy w kostkę 3x3cm i zwijamy w rulonik i kładziemy na jajku.
Kapar na samej górze jest dodatkiem idealnym.
------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------
5. Faszerowane jajka z pieczarkami
Składniki :
- 6 jajek
- 3 średnie pieczarki
- pół czerwonej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka chrzanu tartego
- sól, pieprz
- łyżka masła
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę podobnie postępujemy z czerwoną cebulą. Przekładamy do patelni dodając łyżkę masła i podsmażamy aż cebula będzie szklista a pieczarki nabiorą lekko brązowej barwy ( ja dodaję kilka kropel Magi do smażenia), studzimy.
Przekładamy do misy, dodajemy żółtka, majonez oraz chrzan tarty. Mieszamy doprawiając do smaku.
Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem.
------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------
6. Faszerowane jajka z śledziem
Składniki :
- 6 jajek
- płat śledzia Matias (ok 80gr)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- rzeżucha
Przygotowanie :
Śledzia moczymy w wodzie zmniejszając jego słoność (każdy to robi wedle swojego smaku) osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kosteczkę. Ostry nóż i kosteczka będzie naprwdę drobna. Pokrojonego śledzia oraz żółtka mieszamy z śmietaną lecz w takim stopniu aby widoczne były grudki żółtka.
Aromatyczna rzeżucha jest dodatkiem idealnym.
Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki.
------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------
7. Faszerowane jajka z łososiem i cytryną
Składniki:
- 6 jajek
- ok 30 gr łososia wędzonego w plastrach
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- posiekany koperek
- ok 1 łyżeczki starta skórki cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Plastry łososia kroimy w kwadraty wielkości ok 3x3cm i zwijamy w ruloniki. Pozostałe składniki łącznie z żółtkami mieszamy ze sobą na gładką masę doprawiając soląi pieprzem.
Ruloniki z łososia wkładamy we wgłębienia po żółtkach a resztę wgłębienia uzupełniamy cytrynowym kremem.
Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz