Kalafior w smażony cieście pomidorowym to świetny pomysł na drugie danie lub jako przekąska na imprezę. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki :
- 1 nieduży kalafior
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- mąka pszenna
- sól, pieprz, cukier
- ok 1-1,5 litra oleju
Kalafior rozdrabniam na różyczki najlepiej nie za duże, wrzucam go do gotującej się wody z połową łyżeczki soli i cukru. Od momentu ponownego wrzenia liczę max 4 minuty i odsączam na cedzaku.
Ciasto. Do większej misy dodaję kolejno jaja, mleko, koncentrat pomidorowy, niecałe pół łyżeczki soli i tak samo pieprzu, całość mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę - dodaję ję stopniowo ciągle mieszając aż ciasto nabierze gęstości gęstej śmietany.
W rondlu rozgrzewam olej. Ostudzone różyczki kalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony.
Podałem z pysznym sosem czosnkowym - przepis znajdziesz TUTAJ oraz kilkoma frytkami również w cieście pomidorowym lecz tylko do połowy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz