Składniki - jednocześnie proporcje :
- majonez - 3 łyżki
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- czosnek - 2 średniej wielkości ząbki
- sól
- pieprz - ale tylko świeżo mielony
Zapewne Was zaskoczę co robię z czosnkiem ale nie używam żadnej praski ani nie miażdżę nożem
bo wtedy czosnek trzeba troszeczkę posolić aby nie zgorzkniał a i tak gorzknieje,
mój sposób i sprawdza się on świetnie to :
ŚCIERAM CZOSNEK NA TARCE NA MAŁYCH OCZKACH.
Nie trzeba solić a smak, aromat i zapach czosnku jest nieporównywalny do niczego innego.
Przygotowanie :
Ścieram czosnek na małych oczkach tarki, dodaję majonez z jogurtem i wstępnie mieszam,
dodaję szczyptę soli i troszeczkę pieprzu - tylko do smaku.
Dokładnie mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki.
Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem,
choć gotowy do spożycia jest od razu to warto poczekać te 3 godzinki.
Sos czosnkowy na zdjęciu jest po prawej stronie, z lewej jest sos z curry.
Smacznego.
Sos czosnkowy świetnie pasuje przykładowo do :