Drukuj przepis

Wytrawny sos z granatu


Wytrawny sos z granatu, prosty w wykonaniu a dodaje niebanalnego smaku tak wybornym mięsiwom jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować pysznego sosu z granatu.



Składniki na wytrawny sos z granatu :

    100 ml wytrawnego czerwonego wina
    2 owoce granatu
    pół niedużej cebulki
    100 ml bulionu z kurczaka
    2 łyżeczki miodu
    pieprz
    woda
    mąka ziemniaczana

Przygotowanie sosu :
Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.
Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję.
Z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.


Kupując owoce granatu wybierajcie owoce ciężkie i jednolitej barwy, a o świeżości świadczy lśniąca i gładka skórka.

 




 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię granaty, a nigdy nie wpadłam na zrobienie z nich sosu - musze sprobowac coś takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę pamiętać o winie, procenty "uciekną" ale ten wytrawny smak ... można użyć białego wina wytrawnego - kolor sosu jest wtedy bardziej różowy.

    OdpowiedzUsuń