Drukuj przepis

Szwajcar drobiowy


Szwajcar drobiowy "wyrolowany" to oryginalny pomysł typu jak zaciekawić rodzinę :) Zapraszam również na film - to naprawdę niewiele pracy a efekt ...



Składniki : (na 2 roladki)

  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 plasterki szynki np. sopockiej
  • ok 20 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • jajko i bułka tarta - do panierki
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Filet oczyszczam i przecinam w pół na 2 podobnej wielkości kotleciki, doprawiam solą i pieprzem i rozbijam na dosyć cienko (prawie przeźroczyście). Szynkę skrojoną w paseczki mieszam ze startym serem i nakładam na rozbity kotlet drobiowy. Zręcznie zawijam podwijając brzegi lekko do środka. Gotową roladkę uciskam w dłoniach wypychając ewentualne "powietrze".
Roladkę obtaczam w bułce tartej, rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej, 
Smażę na złociutki kolor w głębokim oleju.

Podałem z ziemniaczkami w śmietanie i domowej roboty mojej mamy buraczkami. 




Szwajcar drobiowy roladka drobiowa z szynką i serem mechanik w kuchni kuchnia mechanika Pszczyna rynek zamek

KOTLET DROBIOWY KREATYWNA KUCHNIA pomysł na obiad przyjęcie ciepła płyta domówka urodzinowe

1 komentarz:

  1. Witam.Czy te kotleciki mozna upiec we frytkownicy?Jesli tak to w jakiej temperaturze i jak dlugo?

    OdpowiedzUsuń