Filet z kurczaka w sosie musztardowym to kolejny przepis dla zagonionych o niesamowitym smaku, przygotowanie zajmuje mniej czasu niż ugotowanie ziemniaków.
Składniki : (na 2-3 osoby)
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 duże cebule
- 50 gr masła
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki musztardy (polecam stołową)
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Filet oczyszczam z błonek i kroję na kawałki - takie "na jeden kęs" doprawiam solą, pieprzem i obsmażam na dobrze rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili kiedy już filet jest obsmażony zdejmuję na na talerz i na pozostały tłuszcz wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i gdy nabierze pierwszych rumieńców dodaję wodę, musztardę i tymianek. Całość mieszam i gdy się zagotuje wrzucam z powrotem fileta i wszystko podsmażam aż do zredukowania sosu do właściwej gęstości sosu.
Podałem z ziemniaczkami ale kasza też będzie do niego pasować.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz