Roladki chrzanowe to idealna propozycja zimnej płyty na przyjęcia np. urodzinowe. Prostota wykonania, oryginalność smaku i efekt wizualny na pewno zainteresują gości.
Składniki :
- 15-20 plastrów szynki konserwowej lub tostowej
- 1 słoik chrzanu ostrego
- 1,5 kostki serka topionego (bez dodatków)
- 0,5 kostki masła
- 1 słoik chrzanu łagodnego // dodatek
- kilkanaście oliwek // dodatek
Przygotowanie :
Chrzan ostry wybieram ze słoiczka i możliwie mocno odciskam z soków. Odciśnięty wkładam do misy z serkiem topionym i miękkim masłem, wszystko dokładnie mieszam. Gotowa masa ma mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt miękka wkładam na chwilę do lodówki.
Z masy formuję w dłoniach wałeczki średnicy 12-15 mm i długości plastra szynki. Masę układam na plastrze i zawijam dobrze zaciskając. Jeśli z boków powstałych roladek mam braki masy to uzupełniam je używając łyżeczki.
Roladki podałem z zielonymi oliwkami i chrzanem łagodnym.
Ps.: Chrzany tarte firmy 'Smak' mają tą przewagę nad innymi że ostre nie są za ostre a łagodne nie są za łagodne - po prostu są idealne.
Roladki prezentuja sie jak ... modelki na wybiegu!! SUPER!, pozdrawiam napewno wykorzystam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuń