Sałatka a'la kebab to połączenie soczystego kurczaka i warzyw podana w oryginalny sposób w rożkach z tortilli. Fajny pomysł na sałatkę "na wynos".
Składniki :
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 plaski tortilli
- pół czerwonej papryki
- 2 małe czerwone cebule
- pół pęczka natki pietruszki
- kilka liści sałaty lub mix sałat (typu lodowa, rzymska,...)
- sos czosnkowy (3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, sól,pieprz)
- przyprawa do kurczaka
- łyżeczka sosu z papryczek piri-piri
- masło + oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Pierś kurczaka przedziel na pół, oczyść i zamarynuj przez 1h w marynacie z przypr. do kurczaka, sosu piri piri i łużki oliwy.
Podsmaż ją z obu stron na złoty kolor na maśle z odrobiną oliwy.
Ostudzoną pokrój skośnie w plasterki .
Paprykę pokrój w paseczki, cebule w pół plastry i poszatkuj natkę pietruszki.
Wszystkie te składniki przełóż do misy, dodaj 2-3 łyżki sosu czosnkowego i wymieszaj.
Placki tortilli przekrój na pół,każdą połówkę zwiń w rożek i napełnij sałatką.
Gotowy rożek zepnij wykałaczką aby podać.
Sos czosnkowy: czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem, Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
świetnie podane !
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym kurczakiem, ja zawsze obsmażam kawałki i potem są wióry :P :)
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń