Drukuj przepis

Sałatka a'la kebab


Sałatka a'la kebab to połączenie soczystego kurczaka i warzyw podana w oryginalny sposób w rożkach z tortilli. Fajny pomysł na sałatkę "na wynos".



Składniki :

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 3 plaski tortilli
  • pół czerwonej papryki
  • 2 małe czerwone cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka liści sałaty lub mix sałat (typu lodowa, rzymska,...)
  • sos czosnkowy (3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, sól,pieprz)
  • przyprawa do kurczaka
  • łyżeczka sosu z papryczek piri-piri
  • masło + oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Pierś kurczaka przedziel na pół, oczyść i zamarynuj przez 1h w marynacie z przypr. do kurczaka, sosu piri piri i łużki oliwy. 
Podsmaż ją z obu stron na złoty kolor na maśle z odrobiną oliwy.
Ostudzoną pokrój skośnie w plasterki .
Paprykę pokrój w paseczki, cebule w pół plastry i poszatkuj natkę pietruszki.
Wszystkie te składniki przełóż do misy, dodaj 2-3 łyżki sosu czosnkowego i wymieszaj.
Placki tortilli przekrój na pół,każdą połówkę zwiń w rożek i napełnij sałatką.
Gotowy rożek zepnij wykałaczką aby podać.


Sos czosnkowy: czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem, Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)

Sałatka a'la kebab kebap sos z papryczek Piri Piri pikantna przyprawa do kurczaka majówka kurczak foodporn salat dinner

Sałatka kebab kebap przekąski przyjęcie smażony kurczak masło klarowane przepisy

salat foodbloger blogerfood blog delicios tortilla fit sałatka fitnes siłownia dieta

Sałatka a'la kebab zdrowe warzywa sałata cebula szlotka czerwona papryka goście urodziny birthday andrzejki kulinaria polska kuchnia mechanik w kuchni

Sałatka a'la kebab karnawał sylwester przepis przepisy jesienne na zimno bezmięsna mięsna menu imprezowe tanie gotowanie sos czosnkowy przepis

Sałatka a'la kebab kebap orginalny sposób podania sałatki rożki z tortilli  pita chlebek sos czosnkowy jedzenie pyszności na moim stole bloger food like facebook fb polska

bloger kulinarny pszczyna mechanik samochodowy w kuchni pomysł na przyjęcie sałatka burmistrz pszczyna powiat pszczyński wiadomości pogoda onet przepisy targ smaku

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tym kurczakiem, ja zawsze obsmażam kawałki i potem są wióry :P :)

    OdpowiedzUsuń