Jesień to czas zbioru żurawiny, a co można z niej zrobić ? Oto np. bardzo prosty sos dodający niezwykle wyrafinowanego smaku różnym mięsom począwszy od wołowiny poprzez drób a skończywszy na desereach a już mięsa indyczego nie wyobrażam sobie bez tego sosu. Przepis po prostu idealny.
Składniki :
- 200 gr świeżych owoców żurawiny
- 2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
- sok z 1 słodkiej pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie :
Do garnka lub wysokiej patelni wsypujemy opłukane owoce żurawiny razem z sokiem z cytryny, pomarańczy i miodem. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i co chwilę mieszając redukujemy do uzyskania żądanej konsystencji sosu.
Na koniec doprawiamy cynamonem, dla mnie płaska łyżeczka to idealna ilość.
Sos żurawinowy możemy podawać na ciepło oraz na zimno.
Uwagi:
Podczas zagotowywania owoce żurawiny pękają ale nie trzeba używać pokrywki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz