Indycze medaliony z ananasem i żurawiną to przepis idealny na wszelakie przyjęcia jako danie na ciepło ale sprawdzi się również jako danie główne na rodzinnym obiedzie.
Składniki na 10 szt :
- 0,75 kg piersi indyczej
- puszka ananasa w plastrach
- 10 kwadratowych plastrów sera gouda
- płaska łyżka przyprawy kucharek
- masło klarowane
- pieprz
- mąka
- sos żurawinowy lub nieduże słodkie owoce
Przygotowanie :
Filet oczyszczamy z błonek i kroimy w kawałki
Mięso mielimy maszynką do mięsa - ja użyłem swojej ulubionej ręcznej maszynki :)
Zmielone mięso doprawiamy do smaku przyprawą kucharek oraz pieprzem
Mieszamy. Gotowe odstawiamy na min 4h do lodówki (najlepiej 6-8h)
Mięso dzielimy na ok 70 gramowe porcje i przy pomocy ringu formujemy ok 1 cm krążki
Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni na rumiano z obu stron
Na każdym medalionie układamy krążek ananasa i plasterek sera
Zapiekamy ok 15 minut w 180oC
Przed podaniem do każdego wgłębienia nakładamy po łyżeczce sosu żurawinowego
Podajemy na ciepło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz