Drukuj przepis

Sałatka. Pęczak z pieczarkami


Czy warto wspominać o walorach kaszy pęczak, o tym jak jest zdrowa czego poniekąd zasługą jest również to że jest to rodzaj kaszy jeszcze nieprzetworzonej. O tym że w sałatce nie ma majonezu to wspominać już chyba nie muszę ... :)



Składniki :
  • 1 szklanka pęczaku
  • 7-8 większych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki startego rozmarynu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Pęczak dokładnie opłukuję w cedzaku po czym w większym pojemniku zalewam go wodą i odstawiam na 2-3 godziny i ponownie cedzę. Pieczarki oczyszczone i pokrojone w grubsze plastry skropione oliwą podsmażam na lekko złoty kolor. Drobno pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek podsmażam na odrobinie oliwy w osobnym garnku, wsypuję kaszę, mieszam i wlewam ok 1,5 szklanki wody. Dodaję pół łyżeczki soli, starty rozmaryn, pieczarki i gotuję na małym ogniu ok 20 minut aż woda się wchłonie a jednocześnie kasza ugotuje. Doprawiam pieprzem i studzę.

Kasza pęczak z pieczarkami sałatka salat rozmaryn szybka sałatka zdrowa mechanik w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz