Czy warto wspominać o walorach kaszy pęczak, o tym jak jest zdrowa czego poniekąd zasługą jest również to że jest to rodzaj kaszy jeszcze nieprzetworzonej. O tym że w sałatce nie ma majonezu to wspominać już chyba nie muszę ... :)
Składniki :
- 1 szklanka pęczaku
- 7-8 większych pieczarek
- 1 średnia cebula
- pół czerwonej papryki
- 5-6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki startego rozmarynu
- sól, pieprz
Pęczak dokładnie opłukuję w cedzaku po czym w większym pojemniku zalewam go wodą i odstawiam na 2-3 godziny i ponownie cedzę. Pieczarki oczyszczone i pokrojone w grubsze plastry skropione oliwą podsmażam na lekko złoty kolor. Drobno pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek podsmażam na odrobinie oliwy w osobnym garnku, wsypuję kaszę, mieszam i wlewam ok 1,5 szklanki wody. Dodaję pół łyżeczki soli, starty rozmaryn, pieczarki i gotuję na małym ogniu ok 20 minut aż woda się wchłonie a jednocześnie kasza ugotuje. Doprawiam pieprzem i studzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz