Sezon grillowy w pełni bo w Pszczynie gdzie się nie ruszyć po południu to czuć aromat grillowanych mięs. Dla wszystkich znudzonych klasyczną marynatą do karkówki polecam niezwykle prostą a dającą znakomity efekt marynatę majonezową.
Składniki : (na 7 porcji)
- 1,5 kg karkówki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki chilli
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie :
Karkówkę kroimy w plastry, idealne to takie które ważą ok 20 dag sztuka. Rozbijamy je lekko tłuczkiem.
W większej misce z pozostałych składników przygotowujemy marynatę do której wkładamy wszystkie kawałki karkówki zwracając uwagę na to aby każdy był obtoczony w marynacie.
Pomiędzy karkówkę wkładamy pokrojoną w plastry cebulę i odstawiamy na min 2h do lodówki.
Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu.
Ps. Cebulę też połóż na grillu, u mnie cebula znikała z grilla podczas grillowania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz