Szaszłyki z przegrzebkami to zdrowa i szybka przekąska z grilla która pobudzi apetyt i na moment zaspokoi głód.
Składniki (na 5 sztuk):
- 5 sztuk przegrzebków
- 5 sztuk szparagów zielonych
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 plastrów cienko krojonego boczku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Przygotowanie :
Z przegrzebków usuwamy włóknisty mięsień, opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na bardzo dobrze rozgrzanego grilla wykładamy plastry boczku i podpiekamy je chwilkę tak aby miały rumieńce ale pozostały elastyczne.
Z szparagów odłamujemy włóknistą część a pozostałą łamiemy na pół.
Na patyk nabijamy pomidorka, kawałek szparaga, przegrzebka zawiniętego w boczek, ponownie kawałek szparaga i drugi pomidorek.
Grillujemy na bardzo dobrze rozgrzanym grillu dosłownie po 3 minuty z obu stron.
Podszas grillowania skrapiamy przegrebki kilkoma kroplami soku z cytruny z obu górnych stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz