Oberiba, jest to przepyszna śląska zupa przygotowywana tylko wiosną, dlaczego bo to zupa z świeżej kalarepy.
Składniki :
- ok 30 dag żeberek wieprzowych
- 3,5 l wody
- 3 kalarepy
- 2 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 kostka rosołowa warzywna
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 czubate łyżki mąki
Przygotowanie :
Umyte żeberka wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut.
Kalarepę oraz ziemniaki obieramy, kroimy w ok 1 cm kostkę i razem z włoszczyzną dodajemy do wywaru. Ja w tym momencie dodaję również 1 kostkę rosołową. Gotujemy kolejne 20 minut.
Liście kalarepy pozbawiamy łodyg i zalewamy na dosłownie 5 minut wrzątkiem. Odcedzamy i kroimy w nieregularne paski.
Gdy mięso odchodzi już od kości wyjmujemy je z wywaru i gdy tylko trochę wystygnie kroimy je w kostkę, podobnie z marchewką i pietruszką choć warzywa kroję w pół plastry.
Pokrojone liście, mięso oraz warzywa wkładam z powrotem do wywaru i zagotowujemy.
Do zasmażki dodajemy chochlę zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy ciągle mieszając.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zasmażka:
Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz