Szaszłyki wegetariańskie to fajna alternatywa do mięsnych dań bo przecież grill nie musi się kojarzyć tylko z grillowanym mięsem.
Składniki na 8szt:
- 250 gr niedużych pieczarek
- 1 średnia cukinia
- pomidorki koktajowe
- 2 średnie cebule
- 1 papryka
- zioła prowansalskie
- olej rzepakowy
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Patyczki do szaszłyków wkładamy do pojemnika z wodą i w tym czasie przygotowujemy warzywa.
Pieczarki płuczemy pod zimną wodą i przycinamy im nóżki zaraz pod kapeluszem.
Cukinię kroimy w plastry i razem z pieczarkami wkładamy do misy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Paprykę oraz cebulę kroimy w kawałki.
Tak przygotowane warzywa nabijamy na mokre patyczki w dowolnej kolejności jednakże warto zacząć i zakończyć cebulą, przy obracaniu na grillu nic nam się nie zsunie z patyczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz