Grillowanych żeberek nigdy nie skosztujemy na "spontan grillu". To już jest mięsiwo które aby wyszło i smakowało musi być przygotowane dużo wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków.
Składniki na ok 8 osób :
- 2 kg żeberek wieprzowych
- marynata do żeberek (przepis)
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- kostka rosołowa wieprzowa
- sól, pieprz
- sznurek bawełniany
Przygotowanie :
Żeberka oczyszczam i kroję w porcje zależnie od wielkości z 1 lub 2 żebrami. Obwiązuję sznurkiem bawełnianym aby mięso na żeberkach utrzymało swój kształt.
Do większego garnka wlewam wodę, dodaję liście, ziele, kostkę rosołową, (dodałem jeszcze świeży lubczyk) doprawiam solą i pieprzem i żeberka.
Podgotowuję ok 30 minut - czas liczę od momentu pierwszych "bulgotów" wywaru.
Należy unikać typowego gotowania, wywar ma sobie "pyrkać" ;)
Żeberka wyciągam, studzę, a gdy są jeszcze ciepłe a można je już utrzymać w dłoni nacieram marynatą i pozwalam całkowicie wystygnąć. Ostygnięte wkładam do lodówki na minimum 12 h.
Wyciągam na godzinę przed grillowaniem i ściągam sznurek.
Grilluję na brykiecie ok 45 minut obracając na każdą stronę co ok 10 minut.
Do grillowania żeberek najlepszy jest grill z pokrywą, skraca czas grillowania do ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz